Is my nute water supposed to look like this?

Discussion in 'Hydroponics / Aeroponics' started by DarknessFYC, Feb 7, 2018.

  1.  
    DarknessFYC

    DarknessFYC Member

    First time. In all the hours of research I have done I haven't seen discussions about nutrient water color and or film deposits. Please take a look at the pics and tell me if this is normal. The color didn't alarm me but the film on the pump, and I assume other parts in the system, makes me question my water. I cant imagine it's algae already. It is RO water, 500 PPM Cal Mag, 500ppm GH three part. It's been running for 3 days. I have already stressed my plants twice from pulling noob shit and I just got them healthy again.
     

    Attached Files:

  2.  
    NGA

    NGA Well-Known Member

    You wash your medium clay pellets
     
  3.  
    DarknessFYC

    DarknessFYC Member

    I know I washed the vast majority of it but I had to buy a bag to complete the last 2 sites and I honestly don't remember if I washed that last 10 liter bag. Also I'm not sure how well the original ones were washed because for as long as I kept rinsing them there was still some runoff
     
  4.  
    NGA

    NGA Well-Known Member

    Looks like to me, shouldn't really hurt the plant but could cause some damage to the pump if it doesn't have a filter on it . Have a friend who didn't wash his , left everything pretty dirty lol
     
  5.  
    DarknessFYC

    DarknessFYC Member

    Yeah, the more I look at it I think you're probably right. It definitely seems to be collecting near the bottom of the res like sediment. I think I'll leave it be for now, throw the filter on the pump and do a early res change in a few days just in case. Thanks for the input.
     
    NGA likes this.
  6.  
    nxsov180db

    nxsov180db Well-Known Member

    500ppm calmag??? That's where you're getting your piss yellow color from. You do not need any where near that much calmag, and depending on the ratio you are using with your GH 3-part you may not need any calmag period.
     
    Cold$moke likes this.
  7.  
    Cold$moke

    Cold$moke Well-Known Member

    ^ that lol

    Also most pumps come apart pretty easy to clean if its just a mag pump.


    Just put cheese cloth around the pump and secure with a rubber band and call it a day :)
     
  8.  
    Cold$moke

    Cold$moke Well-Known Member

    Cut that cal mag to like 150 ppm :)
     
  9.  
    DarknessFYC

    DarknessFYC Member

    5 mil per gallon X 32 gallons in the system gave me 500 PPM in my RO water. I thought it was high too but everything I referenced confirmed the dosing rate of 5 ml per gallon in RO water and nothing about ppm's so I went with it. Did the math twice and poured once. I drained my res to confirm the clay issue and to clean it up. I left the sites full so I have 70% of the original nutrient mix still in the , should I transfer just pH water into the rez or the nutrient mix I transferred out? Or flush the whole system and start over?
     
  10.  
    DarknessFYC

    DarknessFYC Member

    I am fairly proficient at Learning and self-educating but s***, this is definitely harder than I thought it was going to be. Hopefully that means success will be that much more gratifying if I ever get there
     
  11.  
    ANC

    ANC Well-Known Member

    Just use 2ml like everybody else (that use liquid nutes)
     
    DarknessFYC likes this.

Share This Page